Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

24 Máj 2023 Turistický rekord: 15 krajín za 22 hodín s Kawasaki Versys 1000 SE

To, čo sa zdalo nedosiahnuteľným rekordom, sa podarilo s Kawasaki Versys 1000 SE. V sobotu 20. mája navštívil Thierry Sarasyn za jeden deň 15 krajín* s motorkou Kawasaki. Belgičanovi trvalo sotva 22 hodín prejsť 2200 km pri dodržaní miestnych dopravných predpisov každej navštívenej krajiny.
Toto nebol Sarasynov prvý pokus o rekord. Minulý rok prešiel za jeden deň 13 krajín. "Po úspechu Taliana Valeria Boniho v roku 2021 to bol druhý oficiálne registrovaný rekord Touring," komentoval Sarasyn. "Ale hovorilo sa o motorkároch, ktorí navštívili 14 krajín za jeden deň; a dokonca existuje video z jazdy 15 krajín za 24 hodín a 3 minúty. Žiadny z týchto pokusov však nebol zaznamenaný sledovacím zariadením. Po trinástich krajinách za jeden deň som sa však zaprisahal, že také dobrodružstvo už nikdy nezažijem.
 
Nikdy nehovor nikdy
Názory sa však môžu meniť. "Keď som dostal šancu jazdiť na Kawasaki Versys 1000 SE, videl som to ako príležitosť dať veci raz a navždy na pravú mieru. Jazda cez 15 krajín, registrovaná oficiálnym sledovacím systémom, ako aj rešpektovanie pravidiel cestnej premávky a dostatok oddychu pozdĺž cesty."
 
Pohodlie a cestovné schopnosti modelu Versys v kombinácii so skúsenosťami získanými minulý rok urobili dobrodružstvo úspešným. V sobotu 20. mája o 19:59 hod. Sarasyn prešiel cez hranicu do Holandska, necelých 22 hodín po štarte v Poľsku. "Bolo to lepšie, než som sa kedy odvážil dúfať, najmä preto, že uzavreli tunel na rakúskych hraniciach. Stál som tam viac ako hodinu," uviedol Belgičan.
 
Skúsenosti
"So skúsenosťami z roku 2022 som sa dokázal vyhnúť prekážkam, ktoré som vtedy našiel na svojej trase. Navyše, s Kawasaki Versys 1000 som mal teraz väčšiu autonómiu a úžasný komfort. S viac ako 400 km navyše na počítadle kilometrov som navštívil ďalšie dve krajiny a takmer tri hodiny v sedle...to mi stačilo. Ale zdalo sa, že Versys 1000 bol hladný po dlhšej ceste. Ak budem mať vhodný nápad, možno skočím späť do sedla. Medzitým som veľmi šťastný, že sa mi podaril tento výkon. Len ťažko sa zdá byť možné bezpečne navštíviť viac krajín za jeden deň. Toto je rekord, ktorý tu môže byť ešte dosť dlho.“
 
Partneri
Bez renomovaných partnerov, akými sú Kawasaki Benelux, Motul Oil a Bridgestone, by Belgičan toto dobrodružstvo nikdy nedokázal. „Keď ma Thierry oslovil, aby som sa pokúsil prekonať svoj vlastný rekord s Versys 1000 SE, okamžite som využil príležitosť,“ hovorí Frank Zoontjes z Kawasaki Benelux. "Teraz už vieme, že keď Thierry dostane nápad, ide naplno a pre tento projekt bol Versys 1000 SE eminentne vhodný motocykel. Je stvorený na dlhé dobrodružné cesty. Neexistuje lepší dôkaz ako tento rekord. Žiadny motocykel nemôže byť vhodnejší." 
 
* Krajiny, ktoré navštívil, sú: Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Taliansko, Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Luxembursko, Belgicko a Holandsko. Skontrolujte tiež https://thierry-sarasyn.legendstracking.com/