Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

8 Marec 2023 Romain Febvre pripravený na úvodnú GP

Po dvoch solídnych predsezónnych pretekoch sú Romain Febvre a Kawasaki Racing Team MXGP pripravení tento víkend na úvodné kolo majstrovstiev sveta FIM MXGP v Argentíne.
Pre Francúza, ktorý hneď po poslednej GP v roku 2022 podstúpil operáciu nohy, bola zima rušná. „Chirurg tiež využil túto príležitosť na vyčistenie kolena, takže som musel počkať do konca novembra, aby som mohol opäť trénovať fyzicky a neskôr na bicykli. Prvýkrát po chvíli môžem behať a absolvovať fyzickú prípravu bez bolesti, a to bolo skvelé mať silnú zimu na prípravu sezóny,“ vysvetlil Romain, ktorý sa v januári rozhodol pre ďalšiu menšiu operáciu predlaktia. „Pred dvoma rokmi som pocítil bolesť v rukách a podstúpil som operáciu, potom minulý rok, keď som bol po šiestich mesiacoch späť, bolesť sa vrátila. To je celkom bežné, keď dlho nejazdíte, ale po intenzívnom tréningu a testovaní túto zimu som opäť pocítil bolesť, takže som nechcel riskovať a v januári som podstúpil operáciu. Musel som prestať jazdiť na niekoľko týždňov, a preto som nepretekal v talianskej medzinárodnej sérii."
 
Po deviatykrát vo svojej kariére sa Romain postaví do triedy MXGP, kde v roku 2015 získal titul majstra sveta. Druhý titul mu ušiel len o vlások v roku 2021, jeho druhý rok s Kawasaki, keď sa séria dostala do záverečnej moto sezóne a jeho hlavným tohtoročným cieľom je samozrejme opäť získať zlato. „Nedá sa vysvetliť, aký je to skvelý pocit, keď ste majstrom sveta. Už ako dieťa som sníval o tom, že aspoň raz získam titul; Pôvodne to bol sen, ale keď som ho konečne dosiahol, chcel som viac. Keď sa venujete akémukoľvek športu, chcete byť najlepší, ale nie je to ľahké. Potom, keď vám chýba len pár bodov ako v roku 2021, pozriete sa späť na sezónu a uvidíte, kde ste mohli získať tých pár bodov navyše. A to nie je ľahké prijať,“ povedal v analýze. So všetkými svojimi skúsenosťami vie, aký dôležitý je mentálny prístup. „Mentálna stránka je veľkou časťou skladačky! Aj keď tvrdo pracujete a ste pripravení na výzvu, pred začiatkom každých pretekov viete, že je to ťažká záležitosť. Byť duševne silný vám môže pomôcť zvládnuť tlak, a to je niečo, čo v sebe musíte mať. Buď to máš, alebo nie; to si nevymyslíš."
 
Predsezónne preteky boli celkom dobré pre Romaina, ktorý dosiahol niekoľko pódiových výsledkov, ale teraz je čas postaviť sa na prvé GP proti ešte silnejšiemu súperovi. „Teraz som takmer na 100 % a sezóna bude naozaj dlhá. Milujem tú trať v Argentíne a cieľom bude získať čo najviac bodov v každom kole. Viem, že v roku 2021 mi v porovnaní s Herlings občas chýbala určitá rýchlosť, a to je bod, na ktorom sme pracovali s Kevinom Strijbosom. Ak pravidelne štartujem dobre, ako v prvej jazde v Hawkstone, viem, čoho sme v tejto sezóne schopní. Poďme na to !"