Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

10 Marec 2023 Mitch Evans začína sezónu v Argentíne

Mitch Evans, najnovší člen Kawasaki Racing Team MXGP, začína ďalšiu kapitolu svojej kariéry v Greene tento víkend v úvodnom kole majstrovstiev sveta FIM MXGP vo Villa La Angostura, nádhernej trati v tieni Patagónskych Ánd, kde v roku 2019 zaznamenal svoje prvé pódium GP.
Mitch, ako sa cítiš pred touto otváracou GP?
Cítim sa naozaj dobre. Veľa som trénoval v Belgicku a na Sardínii, robil som oveľa väčší objem v porovnaní s tým, ako som trénoval predtým; bol to iný štýl tréningu, ale pri práci s tímom a novým trénerom sa cítim naozaj dobre. Mal som malé zranenie, a preto som neabsolvoval žiadne predsezónne preteky, ale teraz sa cítim zdravý a pred odletom sem do Argentíny som strávil pár dní na motocykli. Nepovedal by som, že som už na 100 % v poriadku, ale aspoň som čerstvý na začiatok sezóny, o ktorej vieme, že bude dlhá!
 
Sme v Argentíne na tejto prvej GP; páči sa vám táto lokalita?
Vždy sa sem rád vraciam aj napriek dlhému cestovaniu; trvá mi dlhšie, kým sem prídem, ako sa vrátim z Európy domov do Austrálie. Trať si tu naozaj užívam; Fanúšikovia sú skvelí, je to technická trať a verím, že tento víkend bude drsnejšia ako zvyčajne, keď bude na trati viac jazdcov. To je tiež bonus; Vždy sa sem rád vraciam, pretože je to nielen krásna trať, ale aj veľmi pekná krajina. Som rád, že sme sem prišli o deň skôr ako v minulosti; dáva vám to trochu viac času na zotavenie sa z cesty.
 
Máte na toto miesto skvelé spomienky?
Pretekal som tu svoju vôbec prvú veľkú cenu a v ten deň som získal svoje prvé pódium: to sú naozaj dobré spomienky. Zvyčajne som na začiatku sezóny dosť silný a aj keď nemám za sebou veľa času na motocykli, som si istý svojou rýchlosťou a kondíciou, takže sa teším na solídny víkend.
 
V triede MXGP nie je toľko továrenských tímov a jeden z nich bola pre vás v Kawasaki. Ako ste sa dostali do tímu?
Vždy som mal malý kontakt s Anttim; vždy to bol tím, na ktorý som dával pozor, a keď som počul o podpore, ktorú poskytujú, hľadal som práve to. Začali sme sa spolu rozprávať a aj keď som mal nejaké iné ponuky pre World Supercross, GP, Ameriku a Austráliu, vedel som, že naozaj chcem pokračovať v pretekaní MXGP a cítil som, že KRT je pre mňa to najlepšie miesto.
 
Trvalo to dlho, kým ste sa na Kawasaki cítil pohodlne?
Na Kawasaki bolo veľa rôznych vecí v porovnaní s motorkou, na ktorú som bol zvyknutý, ale veľa vecí som si naozaj užíval. Pred Vianocami sme nerobili toľko testov, ale na motorke som sa hneď cítil pohodlne a keď sme v januári začali intenzívne testovať, čoskoro sme našli najlepšie nastavenia, ktoré mi budú vyhovovať. Teraz sa na motorke cítim skutočne sebavedomo.
 
V Kawasaki Racing Team objavujete nových ľudí, aké to bolo?
Bývam pätnásť minút od dielne, takže som tam skoro každý deň a som naozaj šťastný. To bolo niečo, čo som skutočne hľadal, byť viac zapojený do tímu a mať viac interaktívnej podpory. Keď prídete z Austrálie, nikoho tu nepoznáte a naozaj neviete, čo máte robiť, kam ísť, takže mať túto podporu je skutočne prospešné. Je to prvýkrát v mojej kariére, čo mám také silné spojenie s členmi tímu! Každý deň, keď idem do dielne, pozdravím chlapcov a vidím, že sú vždy super zaneprázdnení a tvrdo pracujú. Vidieť ich, ako investujú toľko času a energie do svojej práce, ma núti ešte viac oceniť prácu, ktorú robia. Som naozaj vďačný za všetko, čo pre nás robia. Ďalším dobrým faktorom je, že ak chcem na motorke vyskúšať niečo nové, môžeme si to nechať pripraviť a rovno otestovať.
 
Takže sa cítie isto do novej sezóny?
Vôbec nie som v strese; zoberieme to preteky po pretekoch. Chcem sa sústrediť na dobré štarty a preteky vpredu; Romain odštartoval v Hawkstone dobre a minulý rok sme už videli, aké dobré sú motorky. Je to celkom vtipné; minulý rok som zámerne nikdy nešiel vedľa Kawasaki a teraz som na nej!