Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

1 Február 2023 Kawasaki predstavuje Ninju ZX-4R, štvorvalcový superšport

Spoločnosť Kawasaki Motors Corporation oznámila, že uvedie na trh vysokovýkonný stroj zo svojho slávneho radu Ninja s názvom Ninja ZX-4R. Vzrušujúci nový prírastok do radu Supersports Kawasaki so začlenením nového motora a rámu bude zahŕňať aj varianty Ninja ZX-4R SE a Ninja ZX-4RR. Model sa očakáva v Európe na jeseň 2023.
So špecifikáciami, ktoré sa líšia podľa trhu, je najvýkonnejšia Ninja ZX-4R vybavená vysokovýkonným motorom, ktorý poskytuje výnimočných 80 PS v ľahkom, kompaktnom podvozku založenom na Ninja ZX-25R pre vynikajúci výkon v zákrutách a pre pocit zrýchlenia. Pri svojom predstavení bude Ninja ZX jediným plnohodnotným superšportovým modelom v triede 400 cm3 s paralelným štvorvalcovým motorom. Zdedí agresívny vzhľad a prémiovú výbavu očakávanú od rodiny Ninja ZX a zároveň vylepšuje senzáciu vyvolávajúci zvuk výfuku vysokootáčkového štvorvalcového motora.
 
Či už ide o skúseného jazdca alebo nováčika v radoch Superšportov, jazdci Ninja ZX-4R zažijú vzrušujúce potešenie z jazdy konceptu „APEX PREDATOR“ na pretekárskej dráhe alebo na uliciach.
 
Srdcom tohto pôsobivého stroja je novovyvinutý kvapalinou chladený paralelný 4-valcový DOHC motor s objemom 399 cm3, založený na technológii legendárnej série superšportových strojov Ninja ZX od Kawasaki, ktorý je schopný dodať maximálny výkon 57 kW (77 k). ) a 59 kW (80 k) s náporovým saním*. Motor bol navrhnutý tak, aby spájal silný krútiaci moment v nízkych a stredných otáčkach so silným výkonom pri vysokých otáčkach a vo všetkých jazdných situáciách, od každodenného používania až po športovú jazdu na trati.
 
Nasávanie vzduchu, vybavené svetoznámym systémom Ram Air od Kawasaki, ktorý zvyšuje účinnosť plnenia a prispieva k zlepšeniu výkonu motora, je umiestnené v strede horného krytu, čo dáva motorke štýl, ktorý je okamžite rozpoznateľný ako súčasť série Ninja ZX. Vzduchové kanály Ram Air sú umiestnené na ľavej strane predných vidlíc, ktoré vedú do vzduchovej komory, zatiaľ čo razenie „Ram Air“ je viditeľné pre jazdca, aby aj videl výkon systému Ram Air. Ultra vysokootáčkový motor, ktorý točí nad 15 000 ot./min., prináša vzrušujúci zvuk výfuku, aký dokáže poskytnúť iba vysokovýkonný paralelný štvorvalcový motor Kawasaki.
 
Pokiaľ ide o podvozok, konfigurácia je zameraná na vynikajúce jazdné vlastnosti a je inšpirovaná prvkami podvozku a dizajnovým konceptom Ninja ZX-10RR World Superbike. Rám s vysokopevnostným oceľovým mrežovým rámom a zakrivenou dlhou kyvnou vidlicou dosahuje idealizované rozloženie hmotnosti vpredu a vzadu plus vynikajúcu rovnováhu medzi tuhosťou a flexibilitou, poskytuje svižné ovládanie a skvelú spätnú väzbu od jazdca.
 
Pokročilá predná vidlica Showa SFF-BP (modely Ninja ZX-4R SE a Ninja ZX-4RR majú mechanizmus nastavenia predpätia) je vybavená zadnou časťou s horizontálnym zadným závesným systémom, ktorý ponúka rovnaké progresívne vlastnosti ako Ninja ZX-10R, ktorý prispieva k vynikajúcemu jazdnému výkonu typickému pre superšportové modely. Variant Ninja ZX-4RR navyše obsahuje rovnaký typ zadného tlmiča Showa BFRC-lite ako Ninja ZX-10R. 

Brzdná sila je dodávaná prostredníctvom φ290 mm poloplávajúcich predných dvojitých kotúčov a radiálne namontovaných monoblokových strmeňov, zatiaľ čo vzadu sa používa kotúč s veľkým priemerom φ220 mm. Celkový balík poskytuje silnú brzdnú silu a vynikajúci brzdný pocit, odozvu a výkon. Pokiaľ ide o účinnosť bŕzd a priľnavosť, kombinácia pneumatík F120/R160 je navrhnutá tak, aby zodpovedala dynamickému výkonu Ninja ZX-4R a poskytovala vynikajúcu stabilitu pri vysokých rýchlostiach.
 
Na prvý pohľad niet pochýb o líniách tohto nového Ninja s jeho agresívnym štýlom, ktorý vyžaruje okamžitú silu, ktorou je séria Ninja ZX známa. Špičkový vzhľad Ninja ZX-4R umocňuje aj použitie LED diód pre všetko osvetlenie, od predného svetla s dvojitým svetlom až po zadné svetlo.
 
Na tejto najnovšej Ninji sú prominentné elektronické pomôcky pre jazdca s integrovanými jazdnými režimami, ktoré spájajú KTRC (Kawasaki Traction Control) a režimy výkonu. Zo štyroch rôznych režimov – Sport, Road, Rain a Rider (Manual) si jazdec môže jednoducho vybrať vhodné nastavenie, ktoré vyhovuje jazdným podmienkam a jeho vlastnému štýlu jazdy. Ninja ZX-4R SE a Ninja ZX-4RR je tiež vybavený dvojsmerným radením KQS (Kawasaki Quick Shifter), ktorý umožňuje radenie nahor/nadol bez spojky.
           
Prístrojový panel Ninja ZX-4R je vybavený 4,3-palcovým plne digitálnym farebným LCD displejom, ktorý poskytuje vysokú viditeľnosť a prémiový pocit. Integruje režim trate, ktorý zobrazuje časy kôl, prevodové stupne a otáčky od 10 000 otáčok za minútu a vyššie, a to ľahko čitateľným spôsobom. Aplikáciu Kawasaki RIDEOLOGY je možné použiť na pripojenie k smartfónu pre rôzne funkcie vrátane zaznamenávania informácií o trase GPS a informácií o jazde vozidla.
 
Okrem Ninja ZX-4R sú k dispozícii tieto dva varianty:
 
Ninja ZX-4R SE:
Táto špeciálna edícia modelu sa vyznačuje originálnymi farbami a grafikou inšpirovanou strojmi továrenského pretekárskeho tímu Kawasaki, Kawasaki Racing Team (KRT), ako aj početným príslušenstvom ako štandardnou výbavou.
(vybavenie)
- Obojsmerné rýchloradenie
- Zadymené čelné sklo
- USB napájacia zásuvka
- "Padáky"
 
Ninja ZX-4RR:
Okrem pôvodných farieb inšpirovaných Kawasaki Racing Team a grafiky „RR“ obsahuje zadné odpruženie BFRC-lite od Showa, rovnaký typ, aký sa používa na superšportovom modeli Ninja ZX-10R. Táto špecifikácia umožňuje športovejší zážitok z jazdy.
(vybavenie)
- Obojsmerné rýchloradenie

 
Model Ninja ZX-4R / Ninja ZX-4R SE / Ninja ZX-4RR
Rozmery 1,990mm×765mm×1,110mm
Rázvor 1,380mm
Svetlá výška 135mm
Výška sedla 800mm
Caster/Trail 23.5° / 97mm
Motor Water-cooled, Four-Stroke, Four-Cylinder
Objem 399cm3
Vŕtanie a zdvih 57.0×39.1mm
Kompresný pomer 12.3:1
Štartér Elekttrický
Zapaľovanie Battery and Coil (transistor ignition)
Mazanie Wet Sump
Objem oleja 3.0L
Vstrekovanie Fuel injection
Prevodovka 6 rýchlostí
Spojka Wet multi-plate
Prevodové pomery 1st 2.929 (41/14)
 
2nd 2.056 (37/18)
3rd 1.619 (34/21)
4th 1.333 (32/24)
5th 1.154 (30/26)
6th 1.037 (28/27)
Primary/Secondary Reduction 2.029 (69/34) / 3.429 (48/14)
 
Rám Trellis (High Tensile Steel)
Pruženie Predné Telescopic
Zadné Swingarm (Horizontal back link)
Pneu Predné 120/70ZR17M/C (58W)
Zadné 160/60ZR17M/C (69W)
Brzdy Predné Dual disc 290mm (Outer diameter)
Zadné Single disc 220mm(Outer diameter)
Uhol riadenia 35° / 35°
Hmotnosť Ninja ZX-4R / Ninja ZX-4RR: 188kg
Ninja ZX-4R SE: 189kg
 
Objem palivovej nádrže 15L
 
  • Špecifikácie sa môžu zmeniť bez upozornenia
  • Špecifikácie sa môžu líšiť podľa trhu
  • Dátumy uvedenia (a predstavené varianty modelu) sa môžu líšiť v závislosti od trhu