Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

4 Október 2023 Jeffrey Buis – WorldSSP300 double šampión

Týždeň po tom, čo sa jazdci WorldSSP300 zišli na predposlednom súboji majstrovstiev sveta WorldSSP300 v Motorland Aragon v Španielsku, opäť vyrazili na bojové pole na Pyrenejskom polostrove na finále sezóny. Nádherne modernistický Autodromo Internacional do Algarve poskytol jasne osvetlené pozadie niekoľkých posledných drám sezóny.
Osem kôl a 16 individuálnych pretekov napokon rozhodli boj o titul v nedeľu 1. októbra.
 
V sobotu večer, keď šampión z roku 2020 Jeffrey Buis (MTM Kawasaki) a jeho jediný zostávajúci vyzývateľ Jose Luis Perez Gonzalez (Accolade Smrz Racing Kawasaki) dokončili prvé preteky, bolo isté, že sa stane majstrom sveta na Ninja 400.
 
Ďalší najbližší vyzývateľ na stroji inej značky ako Kawasaki bol od Buisa vzdialený viac ako 25 bodov, čo znamená, že jeden z dvoch popredných jazdcov Kawasaki bude v nedeľu popoludní majstrom sveta.
 
Veľkou otázkou bolo, či Buis, ktorý vstupuje do Portimaa s pohodlným náskokom, dokáže získať titul v prvom závode, alebo mu Perez Gonzalez vytrhne korunu z rúk?
 
Španiel by to nedokázal, pretože na konci druhého závodu, v prvý októbrový deň, Buis urobil dosť - dokonca aj s 11. miestom v záverečnej súťaži. Bolo to viac než dosť na to, aby sa Jefrey stal šampiónom druhýkrát vo svojej kariére. Bol šampiónom v roku 2020 za rovnaký tím MTM, za ktorý preteká aj v roku 2023.
 
Prvé preteky boli také bojovné, ako každý očakával od týchto majstrovstiev sveta.
 
Buis mal čo robiť, aby po treste s "dlhým kolom" opäť doatiahol vedúcu skupinu deviatich jazdcov, ale podarilo sa mu to. Nedokázal sa vrátiť do súboja o víťazstvo v pretekoch, ani keď mu chýbalo jedno kolo, kým bola vyhodená červená vlajka.
 
Buis musel v jednej fáze pretekať so svojím posledným hlavným rivalom Perezom Gonzalezom, čo znamená, že nebezpečenstvo pre španielskeho jazdca je veľmi reálne, pokiaľ ide o šampionát v priebehu jedného závodu pred koncom roka.
 
Pri červenej vlajke najlepším jazdcom Kawasaki nebol nikto iný ako Perez Gonzalez, ktorý viedol preteky a v prípade potreby dokázal predbehnúť mnohých svojich súperov. Bol tretí a Buis skončil ôsmy.
 
Výsledkom všetkých nepredvídateľných akcií v pretekoch 1 bolo, že rozdiel medzi Buisom a Perezom Gonzalezom bol 22 bodov v nedeľňajšom finále, pričom pre víťaza pretekov 2 bolo k dispozícii 25 bodov. Čokoľvek menej ako tých 25 bodov pre Gonzaleza – plus 14. alebo horšie miesto pre Buisa – by Buisa znamenalo, že by bol po druhýkrát korunovaný za šampióna. Pri rovnosti bodov by korunu získal Buis.
 
Ako sa ukázalo, Jeffrey hral opatrne a príliš sa nezapájal do zúfalých bojov na čele druhej jazdy, ktorá tentoraz trvala celých 13 kôl. Buis bol súčasťou vedúceho boja, ale vedel, že má v rukách veľa pozícií, aby vyhral šampionát, aj keby Perez Gonzalez vyhral, využil by svoje obrovské skúsenosti s WorldSSP300 na to, aby prekonal všetky potenciálne problémy. Do súboja o 12. miesto a konečného bodovania ročníka sa dostal až o pár sekúnd za ním.
 
V celkovom majstrovskom boji sa deväť jazdcov Kawasaki umiestnilo v prvých 14 konečných pozíciách. Buis a Perez Gonzalez boli samozrejme prví a druhí, ďalší najlepší Ninja 400 bol víťaz dvojnásobných pretekov z Assenu Petr Svoboda (Füsport - RT Motorsports by SKM Kawasaki) na celkovom šiestom mieste. Nováčik Veneman bol celkovo ôsmy, Mogeda deviaty a Di Sora 11. miesto.
 
Na zavŕšenie úžasnej sezóny pre Buisa a jeho tím získal MTM Kawasaki titul v tímoch a pridal sa k Majstrovstvám jazdcov a Majstrovstvám výrobcov, ktoré všetky vyhrali na stroji Ninja 400. Okrem pozoruhodného zoznamu štatistík je Buis jediným dvojnásobným šampiónom v histórii WorldSSP300.
 
Jeffrey Buis (MTM Kawasaki) uviedol: „V posledných kolách pretekov 2 som vedel, že ak zostanem na pozícii, v ktorej som bol, budem majstrom sveta, takže som v skupine nechcel riskovať. v prípade, že by iný jazdec urobil hlúpu chybu. Takže z tohto dôvodu som zostal trochu mimo. Práve som odjazdil svoje preteky a získal body, ktoré som potreboval. Som dvojnásobný šampión a je neuveriteľné mať najlepšie štatistiky v šampionáte WorldSSP300. V tejto triede musíte byť veľmi dôslední a používať hlavu, ako som to urobil dnes ja. Niekedy musíte premýšľať a niekedy musíte bojovať."