Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

17 December 2020 Iain Macpherson - Six by Six #4

Na oslavu 25 rokov Ninja ZX-6R sme položili šiestim pretekárom, ktorí hrali dôležitú úlohu v živote modelu ZX-6R, šesť otázok o ich príbehu o Ninja. Šesť dní, šesť ľudí, šesť otázok. Oslávme 25 rokov úspechu na trati pre ikonickú Ninja ZX-6R!
Čo si myslíš, že bol tvoj najlepší závod WSS600 vôbec a prečo?

Mojím najlepším závodom WSS bol Kyalami v roku 1999, na Kawasaki ZX-6R. Boli to moje prvé preteky na úrovni svetového šampionátu a zároveň to boli prvé preteky, kde sa WorldSSP stal súčasťou svetového šampionátu FIM. Výhra o 12 sekúnd proti niektorým skvelým jazdcom bola ďalším bonusom.

Boli ste v kvalifikácii dobrý alebo ste ožili, až keď ste boli na štartovom rošte?

Moja kvalifikácia bola vždy dosť dobrá, ale bol by som spokojný s čímkoľvek v prvých dvoch radoch. Vo WorldSSP som zvládol tri pole na Kawasaki, v Assene, Misane a Albacete.

Čo ste urobili, keď ste ako profesionálny pretekár zavesili súťaženie na klinec?

Odkedy som odišiel do dôchodku ako profesionálny pretekár, bol som hasičom v škótskom hasičskom a záchrannom zbore a vytvoril som svoju vlastnú spoločnosť a kurzami pre pretekárov. Bol som sprievodcom po padoku vo WorldSBK, BSB a MotoGP a posledných 12 rokov jazdím vo vlakoch pre ScotRail.

Čo si myslíš, že bol pre teba najlepší atribút? Rýchlosť v zákrute, brzdenie, konzistentné časy na kolo alebo schopnosť v prípade potreby zajazdiť vynikajúce kolo?

Naozaj som nemal žiadny výnimočný atribút. Plán bol byť rýchly a plynulý v každej zákrute každej závodnej dráhy s konzistentnou rýchlosťou v zákrute a brzdením. To znamená, že vaše časy na kolo by sa mali líšiť iba mierne.
Čo bolo na ZX-6R ako závodnom bicykli najpôsobivejšou vecou?

Mojou spomienkou na to, čo bolo na mojom Kawasaki najpôsobivejšie, bola asi celková ovládateľnosť a stabilita motocykla.

Kedysi ste vo WSS600 jazdili ako tímový kolega k Fabienovi Foretovi - aký bol tímový kolega mimo trať?

Áno, Fabien a ja sme boli spoluhráčmi v spoločnosti Ten Kate Honda na WorldSSP. Na trati bol ok a bolo aj ľahké s ním vychádzať ako s človekom.