Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

24 Apríl 2024 Bimota sa vráti do WorldSBK v roku 2025

Ikonický taliansky výrobca motocyklov Bimota sa v roku 2025 vráti na svetovú pretekársku scénu a bude súťažiť v šampionáte Motul FIM WorldSBK Championship.
Víťazi Majstrovstiev sveta v kategórii 350 ccm z roku 1980 s Jonom Ekeroldom na dvojvalcovom, dvojtaktnom stroji Bimota YB3, dosiahli úspech aj v TT Formule 1 s legendou Virginiom Ferrari na palube YB4R, ktorá si v roku 1987 prevzala titul majstrovstiev. Bimota, ktorej nie je cudzia štvortaktná "mašinéria", vyhrala najmenej sedem pretekov v prvom roku majstrovstiev sveta Superbike v roku 1988 vďaka Davide Tardozzimu (5) a Stephanovi Mertensovi (2). Dokonca ešte v roku 2000 bola Bimota stále schopná dosiahnuť víťazstvo v pretekoch WorldSBK vďaka skvelému Anthonymu Gobertovi na palube stroja SB8R, ktorý sa dostal na najvyšší stupienok víťazov v daždivom pretekárskom víkende na Phillip Islande.
 
Pre sezónu 2025 spolupracuje Bimota s Kawasaki v spoločnom podniku, ktorého výsledkom bude podvozok Bimota s motorom Kawasaki (plus príbuzná technológia), ktorý bude súťažiť vo WorldSBK. Nielen darcovská pohonná jednotka Ninja ZX-10RR je známa, ale aj mnohí členovia tímu, pretože Kawasaki prenesie svoje úsilie do pretekárskeho programu Bimota, čo predstavuje medzník na ceste tímu Kawasaki Racing Team po takmer štyroch desaťročiach v poprednom globálnom meradle. 
 
Uznávajúc nielen dedičstvo Kawasaki v pretekoch Superbike, ale aj úzku spoluprácu a synergie medzi majoritným akcionárom Bimota, Kawasaki, a talianskym výrobcom so sídlom v Rimini, bude nový tím pôsobiť pod názvom Bimota by Kawasaki Racing Team.
 
Vďaka stroju, ktorý spoločne vyvinuli spoločnosti Bimota a Kawasaki, bude nový tím hrať kľúčovú úlohu v širšom globálnom uznaní a prítomnosti značky Bimota na trhu, ako aj pri zdôrazňovaní ručnej výroby a starostlivosti, ktorá je potrebná pri vytváraní každého produktu Bimota. Očakáva sa, že toto širšie ocenenie značky Bimota a jej základnej pretekárskej DNA vytvorí zvýšený dopyt a predaj cestných motocyklov Bimota.
 
Prezident a generálny riaditeľ Kawasaki Motors, Ltd. Hiroshi Ito, hovoriac o novom smerovaní pre Kawasaki vo WorldSBK, uviedol:
„Bimota má závideniahodnú povesť pre excelentnosť v dizajne a vo výrobe motocyklov. Ako súčasť našej vízie evolúcie tejto svetoznámej značky vnímame pretekanie ako ďalší logický krok z hľadiska vývoja produktov, ako aj expozície značky na globálnej scéne. Náš záväzok voči WorldSBK je taký silný ako kedykoľvek predtým a dúfame, že tento nový pretekársky projekt nabije energiou fanúšikov Bimoty aj Kawasaki. Vášeň pre pretekárske úspechy zostáva a my sa tešíme na prítomnosť tímu Bimota by Kawasaki Racing Team na štartovom rošte WorldSBK 2025."
 
V mene Bimota, COO, Pierluigi Marconi, komentoval:
„Vývoj, technológia a každodenná obchodná podpora, ktorú už ponúka Kawasaki, vrátili Bimotu pevne späť do povedomia médií a potenciálnych zákazníkov, takže teraz je čas urobiť ďalší krok v našom vývoji.
Bimota má pretekanie ako súčasť svojej DNA od prvého dňa a súťažiť vo WorldSBK spolu s vývojom nášho nového produktového radu a zároveň rozširovať európsku a globálnu sieť predajcov má nepopierateľnú logiku.
 
S bezkonkurenčnými skúsenosťami existujúcich odborníkov pretekárskeho tímu Kawasaki a plnou podporou a spoluprácou spoločnosti Kawasaki Motors, Ltd. v Japonsku nás napĺňa hrdosťou a optimizmom. Závodný tím Bimota by Kawasaki bude určite tvoriť základy ďalšej kapitoly príbehu Bimota.”
 
Manažér tímu KRT, Guim Roda, uzavrel:
„V posledných trinástich rokoch som sa ja a všetci ostatní v dielni KRT v Granollers venovali z celého srdca projektu Kawasaki Superbike a za ten čas sme získali sedem jazdeckých titulov WorldSBK plus množstvo ocenení tímov a výrobcov. Teraz – po tom, čo Kawasaki súťaží takmer štyri desaťročia v šampionáte Superbike – sme hrdí na to, že sme súčasťou novej éry tvoriacej infraštruktúru novej Bimota by Kawasaki Racing Team.
 
Určite si vyhradíme nejaký čas na to, aby sme premýšľali a oslávili dedičstvo Kawasaki v pretekoch Superbike, ale sme tiež mimoriadne nadšení, že môžeme byť kľúčovou súčasťou tohto nového spoločného podniku Bimota a Kawasaki. Toto je evolúcia prístupu Kawasaki k najvyššej úrovni produkčných pretekov a je nám cťou hrať našu úlohu v tomto novom projekte. Som si istý, že máme technológiu a ľudské zdroje potrebné na to, aby sme uspeli, a bude to čerstvá, energizujúca skúsenosť postaviť pôsobivý tím s dvoma jazdcami na majstrovstvách sveta 2025 Motul FIM WorldSBK.